vroeger-vandaag_Jaarbeursplein3
Vroeger en vandaag

Parkeergarage Jaarbeursplein

Een autovrij plein met bomen en natuursteen. Met de oplevering van de ondergrondse parkeergarage Croeselaan (projectnaam ‘Parkeergarage Jaarbeursplein’) in 2018 kreeg het Jaarbeursplein en daarmee de stad Utrecht meer ruimte voor reizigers, winkelend publiek, hotelgasten en zakelijke bezoekers. De drielaagse parkeergarage is gevestigd aan de westkant van Utrecht Centraal en heeft maar liefst 778 parkeerplekken.

In 2015 werd gestart met de voorbereiding van de parkeergarage en in januari 2016 begon de bouw. Eén van de redenen dat Van Hattum en Blankevoort en Visser & Smit Bouw de aanbesteding wonnen, is het toegepaste stempelraam om de 881 damwanden op hun plaats te houden: een betonnen variant. Deze hoefde niet verwijderd te worden en vormt nu het plafond van de parkeergarage. Voor de vloer van de parkeergarage is 8 miljoen liter onderwaterbeton gestort.

Ook bijzonder was dat bewoners en bedrijven uit de omgeving hun wensen voor het gebouw en de omgang met de omgeving mochten uitspreken. Deze wensen werden zo veel mogelijk meegenomen tijdens de bouw.

Parkeergarage Croeselaan neemt de plaats in van de bovengrondse parkeerplaats die daar decennia gevestigd was. Wat vroeger diende als stalling voor auto’s en stadsbussen, is nu een oase van ruimte in een levendige stad. Jaarbeursplein werd hiermee niet alleen aantrekkelijker voor dagelijks gebruik, maar ook voor grote manifestaties en evenementen.

© Marina Kemp - VHB - Croeselaan 011
Deel dit artikel
Vorig artikel Samen sterk
WVD-211106-012
De visitekaartjes van Amsterdam

Eeuwig samenwerken in de hoofdstad

Volgend artikel In een vorig leven
Voortgang UB 22 okt.2020-577
Universiteitsbibliotheek UvA

Kelder onder ‘het klooster’