191108 - Martens en van Oord
Project

Rijksmonument krijgt ondergrondse parkeergarage

Meelfabriek ‘De Sleutels’ in Leiden

  • Tekst: JENK
  • Foto's: Carel Kramer iov Martens en van Oord

Een eeuwenoud monument dat het decor is van de prachtige Zijlsingel in Leiden. Voormalig Meelfabriek ‘De Sleutels’ werd jarenlang in oude staat bewaard, maar wordt nu volop herontwikkeld tot woongebied. Een belangrijk onderdeel hiervan is de realisatie van een drielaagse ondergrondse parkeergarage door Van Hattum en Blankevoort. Het Rijksmonument in de historische binnenstad van Leiden vormt hiermee het plafond voor een mooi uitdagend project.

De ondergrondse parkeergarage is geschikt voor ruim driehonderd auto’s van bewoners en bezoekers. Het heeft een oppervlakte van circa 80 x 40 meter en ligt straks onder de toekomstige daktuin. De basis van de parkeergarage wordt gevormd door bijna vijfhonderd funderingspalen die trillingsarm in de grond zijn geboord. In de boorgaten van 33 meter diep werden prefab betonnen palen van 21 meter lang geplaatst. Op twaalf meter onder het maaiveld zijn deze afgewerkt. Vervolgens is de eerste vijf meter van de bouwkuip afgegraven en hebben we een dubbel raamwerk van stempels aangebracht ter ondersteuning van de damwanden. Daarna is de bouwkuip vol water gezet en is de rest uitgegraven. In totaal hebben we 30.000 kuub grond verplaatst en binnen 45 uur 3.200 kuub onderwaterbeton gestort. Op een deel van de garage komt een woontoren van 45 meter hoog.

190709 - Martens en Van Oord

Elektrische oplaadpunten

De garage is het toonbeeld van esthetiek. De drie lagen van de garage zijn met een hoogte van 2,5 meter namelijk hoger dan gebruikelijk. En ook het verlichtingsniveau ligt boven de norm. Bezoekers zullen hierdoor de garage als veiliger ervaren. Daarnaast voelen elektrische rijders zich er straks meer dan welkom: ruim honderd bewoners en twintig bezoekers kunnen hun auto elektrisch opladen. De honderd plekken op de onderste verdieping zijn gereserveerd voor bewoners en afgesloten van de rest. De resterende plekken zijn voor alle overige bezoekers.

Goed bewaard Rijksmonument

De Meelfabriek is een Rijksmonument en dus is de handhaving van het bestaande uiterlijk en karakter van groot belang. Het is bovendien één van de weinige grote industrieën in Leiden waarvan het pand bewaard is gebleven. Ondanks faillissement en lange leegstand was het altijd een belangrijk aangezicht van de stad. Met de herontwikkeling begint Meelfabriek De Sleutels aan haar tweede leven.

Technische feiten

  • 2650 m2 damwand
  • 475 fundexcombipalen (ppn -31 tot -33,5 m NAP)
  • 2 stempelramen
  • 15000 m3 droog grondverzet
  • 15000 m3 nat grondverzet
  • 3200 m3 onderwaterbon
Deel dit artikel
Vorig artikel Project in vogelvlucht
amsterdam-map@3x-100
Een leven lang Amsterdam

Twee eeuwen iconische projecten

Volgend artikel De klassieker
Nolet1
Een ‘waterdicht’ plan voor Nolet

De eerste en enige bedrijfstunnel