1920px-20010708_Maastricht;_Maasboulevard_under_reconstruction_(cropped)
Project

Da gon vaan uh leije deekske

Winkelen, cultuurhappen en kostelijk dineren aan de Maas… We hebben het natuurlijk over bruisend Maastricht! Hét decor van drie prachtige Van Hattum en Blankevoort projecten: Mosae Forum, de Maasboulevardtunnel en Brug Céramique. Bouwen in een levendige stad kent grote uitdagingen. Toch kregen we het voor elkaar. Met trots integreerden we de kunstwerken in de infrastructuur van de stad.

Parkeergarage Mosae Forum
mosae forum

Commerciële ruimten, horeca, kantoren, appartementen én natuurlijk een ondergrondse parkeergarage. Dat is Mosae Forum. Het project van architecten Jo Coenen en Bruno Albert zorgde voor een flinke metamorfose van het centrum én voor een betere verkeerscirculatie. Parkeergarage Mosae Forum is hierin een visitekaartje voor Van Hattum en Blankevoort. Een stad die volstroomt met bewoners, toeristen en zakelijke bezoekers heeft geen parkeervakken te veel. De 4-laagse ondergrondse parkeergarage met maar liefst 1.150 parkeervakken en laad- en losfaciliteiten voor het winkelcentrum, was dan ook een mooie uitkomst. In 2007 won de parkeergarage zelfs de EPA (European Parking Association) Award in de categorie Nieuwe Projecten. En in 2009 riep de ANWB Mosae Forum uit tot beste parkeergarage van Nederland.

Maasboulevardtunnel
maasboulevardtunnel

Mosae Forum is bereikbaar via een tunnel onder de Maasboulevard. Oók een project van Van Hattum en Blankevoort. In opdracht van Gemeente Maastricht startten wij in 2001 met de bouw van de verkeerstunnel langs de westelijke Maasboulevard. Deze tunnel vormt de verbinding van de Servaasbrug met de Grachtstraat, voorbij de Wilhelminabrug. Ca. 500 meter lang, waarvan 400 meter gesloten. De tunnel bestaat uit twee verkeersniveaus. Het doorgaande verkeer gaat over de tunnelvloer. Een niveau hoger rijden de auto’s via op- en afritten naar Parkeergarage Mosae Forum. Ook realiseerden we een entree en bevoorradingswegen voor het winkelcentrum. De tunnel draagt bij aan een betere verkeerscirculatie en een voetgangersvriendelijke Maasboulevard.

Brug Céramique
Brug Céramique

Verder naar de binnenstad schittert Brug Céramique. Deze slanke brug verbindt het oude stadscentrum van Maastricht met het Plein 1992 in de nieuwe wijk Céramique. Een prachtige brug over de rivier die we bij Van Hattum en Blankevoort met trots hebben gebouwd. Van pijler tot pijler heeft de brug een overspanning van 164 meter. Het hoogste punt bevindt zich 16 meter boven het brugdek en 28 meter boven de waterspiegel van de Maas. Vanwege die hoogte wordt brug Céramique ook wel de ‘Hoeg Brögk’ genoemd.

Deel dit artikel
Vorig artikel In een vorig leven
Voortgang UB 22 okt.2020-577
Universiteitsbibliotheek UvA

Kelder onder ‘het klooster’

Volgend artikel 'Vergeten' veiligheid
Amsterdam1
De bouwplaats van toen

Was vroeger écht alles beter?