vroeger-en-vandaag
'Vergeten' veiligheid

De bouwplaats van toen

  • Tekst: JENK
  • Foto: Archief Van Hattum en Blankevoort

Auto’s zonder gordels, stopcontacten waar nog kindervingertjes in pasten en glaasjes met sigaretten naast het schoteltje rolmops op een verjaardag… Vroeger was níet alles beter. Door meer kennis en bewustwording zijn we dingen anders gaan doen. Veiliger en minder schadelijk.

 

Maar hoe zit dat eigenlijk op de werkvloer? Wat deden we vroeger wat we nu anders zouden doen? Of beter nog: was deden we toen níet wat we vandaag door voortschrijdend inzicht wél doen? Zet je veiligheidsbril op en ga voor de zekerheid zitten: onze veiligheidskundigen beoordelen een foto uit de oude doos.

  • Zo te zien is de beklimming naar trede 5 van de Veiligheidsladder hier waarschijnlijk nog niet ingezet. De zelfgemaakte ladders zijn namelijk van een behoorlijke lengte.
  • Tegenwoordig hebben we de regel dat ladders minimaal een meter uit moeten steken. De bovenste ladder op de foto voldoet niet aan deze regel.
  • Randbeveiliging met een schop- en knieplank was hier blijkbaar ook nog niet verplicht.
  • De weelderige haardos van deze mannen zegt iets over de tijd waarin deze foto is genomen, maar het zegt ook dat ze nog niet gewend waren een helm te dragen. Dat geldt overigens ook voor een reflecterend hesje.
  • De orde en netheid op hoogte is als het kapsel van de heren: een rommeltje!

Kijk jij altijd door een veiligheidsbril? Weet je alles van WAVE en valt je iets op dat wij over het hoofd zagen? Laat het ons weten!

 

Deel dit artikel
Vorig artikel Vroeger en vandaag
vroeger-vandaag
De Willemsspoortunnel Rotterdam

Graven in het hart van de stad

Volgend artikel Ouwe Rotten en Jonge Honden
WVD-cover
De uitdaging van het grote onbekende…

De veranderende rol van werkvoorbereiders